Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κι ομως... το sex μπορει να σκοτωσει

Οι απότομες “εκρήξεις” έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το sex, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, ιδίως για όσους ζουν μια καθιστική ζωή και δεν ασκούνται τακτικά ή για τους μεσήλικες, που δεν έχουν συχνή ερωτική επαφή ούτε ασκούνται σωματικά με άλλο τρόπο.
Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, από τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης και του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες, που αφορούν πάνω από 6.000 άτομα, σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, το sex και τον κίνδυνο εμφράγματος ή ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Αυτό που συμπέραναν, ήταν ότι οι αγύμναστοι άνθρωποι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα ή ξαφνικό θάνατο, όταν καταβάλλουν ξαφνικά έντονη σωματική προσπάθεια (π.χ. για τζόκινγκ).

Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή λίγο μετά είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεν αυξημένος, όμως η περίοδος του αυξημένου κινδύνου είναι σχετικά σύντομη, μια έως δύο ώρες, στη διάρκεια και αμέσως μετά το τρέξιμο ή το sex.

Για το λόγο αυτό, συνολικά μέσα σε ένα έτος ο κίνδυνος για τους αγύμναστους είναι υπαρκτός, αλλά παρόλα αυτά αρκετά μικρός.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων, αν όλοι αύξαναν απότομα τη σωματική δραστηριότητά τους (λόγω σεξ, τρεξίματος κ.α.) κατά μια ώρα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να σημειώνονταν δύο ή τρία περισσότερα περιστατικά θανατηφόρου εμφράγματος ετησίως.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία έχει υπολογιστεί ότι μειώνει μέχρι και 30% τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό σύγγραμμα, Journal of the American Medical Association.

πηγη: cosmo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More