Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο ερωτας τελικα «ποναει» στ’ αληθεια, λενε οι επιστημονες

Νέα Υόρκη: Η επιστήμη απέδειξε αυτό που σχεδόν όλοι έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά: ο έρωτας πράγματι είναι επώδυνος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο κάποιου που βιώνει τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση διεγείρονται οι ίδιες περιοχές με εκείνες που διεγείρονται με τον σωματικό πόνο, όπως για παράδειγμα ο πόνος που προκαλείται από ένα έγκαυμα, αναφέρει μελέτη που επικαλείται η ιστοσελίδα Health.com.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει τον σωματικό από τον συναισθηματικό πόνο.
Επομένως η συζήτηση για τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση και τους επώδυνους χωρισμούς «δεν αποτελεί απλά μία μεταφορά», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Ίθαν Κρος, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αναμένεται να ρίξει φως στο πώς τα συναισθηματικά τραύματα συνδέονται με τον χρόνιο πόνο.
Σαράντα υγιείς άνδρες και γυναίκες, που εγκαταλείφθηκαν από τον/την σύντροφό τους κατά τους έξι τελευταίους μήνες, υποβλήθηκαν στο πείραμα.
Σε μία από τις δοκιμασίες, εφαρμόστηκε στο χέρι τους θερμότητα ίση με «ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ».
Σε μία άλλη δοκιμασία κλήθηκαν να δουν μία φωτογραφία του/της πρώην αγαπημένου/ης τους.
Μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι τα δύο τμήματα του εγκεφάλου τους στα οποία παρατηρήθηκε διέγερση ήταν εκείνα που συνδέονται μόνο με τον σωματικό πόνο.

πηγη: philenews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More