Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τα μυστικα της Ανταρκτικης αποκαλυπτονται!

Διεθνής ερευνητική ομάδα που μελετά τα τελευταία χρόνια τα όρη Γκαμπούρτσεφ στο υπέδαφος της Ανταρκτικής εντόπισε εκεί την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή.

 Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα προσφέρει πλήθος πληροφοριών για το γεωλογικό παρελθόν της παγωμένης ηπείρου. Επίσης αναμένεται ότι θα βοηθήσει στο να γίνουν εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

  Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη οι παγετώνες «χτίζονται» από πάνω προς τα κάτω, καθώς το χιόνι πέφτει στην επιφάνεια και δημιουργεί συμπαγή στρώματα πάγου. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νερό μπορεί να παραμείνει για ένα διάστημα σε υγρή μορφή στα κατώτερα τμήματά τους και να συνεχίσει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους προτού τελικά παγώσει. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι η διαμόρφωση των παγετώνων μπορεί να γίνεται και από κάτω προς τα πάνω, με ορισμένα από τα στρώματα τους να μην αποτελούνται από χιόνι αλλά από παγωμένο νερό.

  Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το νερό είναι πιθανό να παραμένει σε υγρή μορφή στα κατώτερα μέρη του παγετώνα είτε επειδή η έντονη πίεση που δέχεται δεν του επιτρέπει να παγώσει είτε επειδή η θερμοκρασία στο υπέδαφος είναι υψηλή. Όταν όμως βρίσκει διέξοδο προς τα ανώτερα τμήματα οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας αντιστρέφονται και έτσι παγώνει δημιουργώντας ένα ακόμη παγωμένο στρώμα.

  Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της κίνησης και επέκτασης των παγετώνων και θα προσφέρει στους επιστήμονες στοιχεία ώστε να μελετήσουν τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον.



πηγη pyles 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More