Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Απο που προερχεται το 'ΟΚ'???

Οι θεωρίες που υπάρχουν για την "πατρότητα" του "Ο.Κ" είναι πολλές, καθώς σε δεκάδες γλώσσες ανά τον πλανήτη υπάρχει κάτι που  ακούγεται σαν "okay" και συνεπώς θα μπορούσε να  αποτελεί την αρχή  του "θρύλου". Με το δεδομένο οτι καμμία από αυτές δεν συνοδεύεται από ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία, είναι σαφές οτι ο καθένας μπορεί να επιλέξει εκείνη την εκδοχή που του ταιριάζει περισσότερο. Το pyles.tv παρουσιάζει τις πιο διαδεδομένες και εντυπωσιακές πιθανές προελεύσεις του "Ο.Κ"!



Εκδοχή πρώτη: το Ο.Κ. εμφανίστηκε στον μεσαίωνα.

Μια εκδοχή θέλει το "Ο.Κ." να πρωτοχρησιμοποιείται στον μεσαίωνα . Μετά από το τέλος κάθε μάχης ένας στρατιώτης ανέβαινε σε ένα ψηλό σημείο ορατό από το κέντρο της πόλης και έγραφε με μεγάλα γράμματα σε ένα πανί  τον αριθμό των νεκρών σταρτιωτών. Δίπλα στον αριθμό έβαζε το γραμμα "K" από την αγγλική λέξη "Killed" ( = σκοτωμένοι).

  Έτσι εαν οι νεκροι ήταν εικοσιπέντε , το πανί θα έγραφε "25 k" αν ήταν επτά "7 K" κλπ.στην ιδανική περίπτωση που κανεις δεν είχε χάσει την ζωή του ο στρατιώτης έγραφε "0 k" δηλαδή "Μηδέν νεκροί", το οποίο το διάβαζαν ΟΚ και του έδιναν την έννοια του  "όλα πήγαν καλά" !! Και αυτή η θεωρία, αν και θα μπορούσε να είναι η σωστή, δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί από κάποιο ιστορικό ντοκουμέντο.

Εκδοχή δεύτερη: το "Ο.Κ." ανήκει στην διάλεκτο ινδιάνικης φυλής και διαδόθηκε από τον 7ο πρόεδρο των Η.Π.Α!

  Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία - πολύ δημοφιλή στους αμερικανούς - το "Ο.Κ" προέρχεται από την διάλεκτο των Ινδιάνων Choctaw οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την λέξη "okeh" που σήμαινε "έτσι είναι". Για πολλά χρόνια η παραπάνω εκδοχή εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη γαι την ετυμολογία του "Ο.Κ".

  Οι υποστηρικτές της μάλιστα εμφάνιζαν και αποδεικτικά στοιχεία: το 1790 , έλεγαν, ο αμερικανός πολιτικός  Andrew Jackson - και αργότερα ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ- άκουσε την φράση από ινδιάνους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Γνωστός για την ιδιόμορφη προφορά του ο Jackson ενθουσιάστηκε από το "okeh" και άρχισε να το χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του.



  Μετά τον θάνατό του, ένας αμερικανός ιστορικός, ο Albigence Putnam, εμφάνισε ένα χειρόγραφο σημείωμα του Jackson στο οποίο αναγραφόταν το "ΟΚ". Πολλά χρόνια μετά ο Woodford Heflin - κάνοντας γραφολογική ανάλυση στο χειρόγραφο κατέληξε στο συμπέρασμα οτι επρόκειτο για "κακογραμμένο" "O.R" ως συντομογραφία του "Ordered Recorded".

Εκδοχή τρίτη: το "Ο.Κ." ήταν ειρωνία των "σοβαρών" δημοσιογράφων προς τους αγράμματους αμερικανούς! 

Ο Alen Walker Read μετα από χρόνια ερευνών ισχυρίστηκε οτι βρήκε την  "άκρη του νήματος" για το Ο.Κ. Σύμφωνα με την θεωρία του οτι την δεκαετία του 1830 στην Βοστόνη ήταν πολύ "στη μόδα" τα ακρώνυμα.

  Παράλληλα  το ποσοστό των αναλφάβητων ήταν πολύ μεγάλο και οι "σοβαρές" εφημερίδες της εποχής συνήθιζαν να ειρων��ύονται τους αγράμματους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την "φωνητική γραφή", δηλαδή έγραφαν τις λέξεις όπως αυτές ακούγονταν.

  Το πρωινό της 23ης Μαρτίου 1839 λοιπόν η εφημερίδα Morning Post της Βοστόνης αποφάσισε ένα ακρώνυμο για να "κοροϊδέψει" την ανορθογραφία πολλών πολιτών. Σε καποιο άρθρο έγραψε το  ακρώνυμο "Ο.Κ." σημειώνοντας μέσα σε παρένθεση ότι προέρχεται από τις λέξεις "Oll Korekt" που σήμαιναν "Όλα Σωστά". Όπως αντιλαμβάνεστε το "Oll Korekt" είναι η φράση "All Correct" γραμμένη όμως όπως ακριβώς ακούγεται.

Εκδοχή τέταρτη: το "Ο.Κ"  ήταν δημιούργημα διαφημιστών !!

  Έναν περίπου χρόνο μετά το δημοσίευμα της Morning Post, οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν  για την εκλογή του 8ου αμερικανού προέδρου. Απόλυτο φαβορί ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Martin Van Buren ο οποιος καταγόταν από την περιοχή Old Kinderhook της Νέας Υόρκης.  Το χωριό αυτό φημιζότανε για τα εξαιρετικής ποιότητας μήλα του τα οποια εξάγονταν σε όλον τον κόσμο. Στα κιβώτια τα οποια μετέφεραν τα μήλα αναγράφονταν τα αρχικα "Ο.Κ" που σήμαιναν "Old Kinderhook"  και με τον καιρό ταυτίστηκαν με την υψηλή ποιότητα.

  Καταγόμενος από την περιοχή αυτη ο Martin Van Buren συχνά χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι "Old Kinderhook" για να υποδηλώσει την διαφορά του από τους υπόλοιπους πολιτικού. Ετσι όταν 1840 οι επικοινωνιολόγοι του αναζήτησαν ένα κεντρικό σύνθημα
για την προεκλογική του εκστρατεία αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτό ακριβώς: "Vote for Old Kinderhook! Vote for O.K".

  Από όπου κι αν εμπνεύστηκαν οι διαφημιστές του Van Buren  το "Ο.Κ"  είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επιλογή τους δικαιώθηκε πανηγυρικά: ο Martin Van Buren, ο mr "Old Kinderhook" ή αλλιώς ο κύριος "O.K" εξελέγη 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ!! Ακόμη κι αν οι επικοινωνιολόγοι του δεν δημιουργησαν οι ίδιοι το ΟΚ οφείλουμε να ανγνωρίσουμε οτι μάλλον συνέβαλαν σημαντικά στην διάδοση του !!!



pyles.tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More