Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το προσωπο μας δειχνει ποσο θα ζησουμε...




Ανήκετε στην κατηγορία των baby-face τύπων ή φαίνεστε όσων χρονών είστε;
Η απάντησή σας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζετε: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι διαθέτουν εξαιρετικά νεανικό πρόσωπο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι εξ ημών που...
δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε έναν χρόνο από το πρόσωπό μας!




Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Δανία, μεταξύ...

...387 ζευγών διδύμων και το συμπέρασμα ήταν πως η εμφάνιση του προσώπου αποτελεί προάγγελο του προσδόκιμου επιβίωσης.
Οι ερευνητές ζήτησαν από δεκάδες εθελοντές να κοιτάξουν τις φωτογραφίες των 387 ζευγαριών των διδύμων και να μαντέψουν την ηλικία τους (η οποία ηλικία ήταν κάπου ανάμεσα στα… 70 και στα 100 χρόνια).
Όσοι δίδυμοι χαρακτηρίστηκαν ως baby-face διότι ουδείς μπορούσε με ακρίβεια να πει πόσων χρονών είναι (οι περισσότεροι τους «έκοβαν» μερικές… δεκαετίες), έζησαν πολύ περισσότερα χρόνια από τα αδέλφιά τους που «έδειχναν» την ηλικία τους.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», η μελέτη τους δεν σταμάτησε στην προαναφερθείσα διαπίστωση, αλλά βρήκε και μια πιθανή βιολογική εξήγηση για το κέρδος ζωής των baby-face διδύμων.
Το κλειδί είναι τα τελομερή – τα ακροτελεύτια τμήματα του DNA τα οποία, αναλόγως με το μήκος τους, υποδηλώνουν την ικανότητα των κυττάρων να αναπαράγονται.
Τα τελομερή σχετίζονται επίσης με το πόσο νέος φαίνεται κανείς. Όταν το μήκος τους είναι μικρό, πιστεύεται πως σημαίνει ταχύτερη γήρανση των κυττάρων. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με την ανάπτυξη πολυάριθμων ασθενειών.
Στην μελέτη των διδύμων διαπιστώθηκε πως εκείνοι που έμοιαζαν νεώτεροι είχαν πιο μακριά τελομερή.
Οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα την έρευνά τους, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας των διδύμων τους επί επτά χρόνια. Έτσι διαπίστωσαν πως όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην νεανικότητα του προσώπου δύο διδύμων, τόσο πιθανότερο ήταν να πεθάνει στη διάρκεια της επταετίας εκείνος που φαινόταν μεγαλύτερος.
Η ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό ή κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των διδύμων δεν φάνηκε να παίζουν κανέναν ρόλο στην πιθανότητα θανάτου.



πηγη dinatos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More